Monday, December 5, 2011

New York'ta Bir Isci Karinca

BOLUM 2
Proje Sunumu


Derin o sabah ise geldiginde onu bekleyen buyuk surprizden habersizdir. O gec kalmasini bir bardak kahveyle affettirmeyi planladigi icin kendini cok cakal sanmakta olsa da, patronu aylar oncesinden arkasindan is cevirmeye baslamis oldugu icin Derin'i bu alanda mahalle maci skoru tadinda bir farkla coktan yenmistir aslinda.

Cigirtkanlikta da en az cakallikta oldugu kadar usta olan ve eskiden onlerinde tekerlekli, tahta bir araba, onun ustunde de antik radyo parcalarindan tutun da 10 yil oncesinden kalma gazetelere kadar pek cok garip esyayla mahalle mahalle gezen eskicilerin ses tonunu aratmayan patronunun ta obur odadan baslayarak tum ofiste dalga dalga yankilandirdigi adini duyan Derin zipkin gibi sandalyesinden firlamis, "Yesss sir!!!" diyerek adamin odasina kosmustur.

"Derin, kapiyi kapat, konusmamiz lazim."

Zinkkk!

"Tabi" deyip kapiyi kapatmak uzere arkasini dondugu sirada kafasinda on yedi milyon ayri senaryo yazmistir bile Derin.

Once her seyi sabahki 25 dakikalik gec kalmaya mal edecek olsa da, hemen ardindan bunun hicbir sirket kulturunde insani isten cikarmaya yetecek kadar gecerli bir bahane olamayacagini dusunur. Gec kalmasi degilse ne olabilir ki sebep!? Acaba raporlarinda cok fazla sayisal hata mi yapmistir?!

"Aman canim, gunde milyonlarca dolar kazanan bir sirkette 3-5 dolarin hesabini da yapmazlar heralde!? Ulan, hesaplarin kusuratini tutmadim diye cebe indirdim sanmasinlar!? Yok artik! 10 yil ayni seyi yapsam 100$ anca eder. Bu yuzden olamaz!!"

"Yoksa sirket harbiden batti mi acaba ya!?Ama batsa ben bilirim en basta! Gerci 2008'de koskaca Lehman Brothers'in kendi batisinin farkinda olmamasini bile aciklayamiyorsak, biz kesin batmisizdir!! Ya koskaca sirketi yerle bir ettim gordun mu!! Tamam isi sevmiyoruz da batiracak kadar dikkatsizlik ne ara yaptim ya?!"

Ve benzeri cumleler kapiyi kapatmasiyla patronunun karsisina oturup bir seyler soylemesini beklemeye basladigi ana kadar gecen birkac saniye icinde kafasindan cikip havada asili kalan dusunce baloncuklaridir ve adamin uc kelimesiyle hepsi bir anda yerlere dokulup tuzla buz olur. 

"Ben isi birakiyorum."

...

"Bugun mu?"

Derin'in tepkisi yillarca otelcilik sektorunde sarhos misafirlerin cikardigi polislik kavgalardan tutun da pahali otel odalarinin parasini odedikten sonra bile cebinde hala yuzbinlerce dolarla geceyi gunduz etmeyi basaran "elit" hayat kadinlarinin sebep oldugu bayagi skandallara kadar pek cok siradisi olaya taniklik etmis bu deneyimli adami bile afallatmistir. 

Bir sure kafasinda soruya anlam vermeye calismis ve fakat basaramayinca istemdisi bir sekilde, "Nasil yani?" diye  cevap vermistir.

"Hayir yani bugun buyuk bir proje teslimi yapacaktim ya ben, eger siz bugun gidecekseniz onu hala teslim etmek durumunda miyim acaba diye merak etmistim."

"Derin?"

"Cok ozur dilerim, bir an sok oldum da boyle, anlamadim ben de, yani sacma bir...Neyse, neden peki?"

"Evleniyorum."

"Evin erkegi olmayi kabullenmenizi hic onaylamadim, hemen belirteyim."


Derin'in patronu Hintilidir. Hindistan'da hali vakti yerinde bir ailenin uc kizdan sonra tek ve son oglu olarak hayata baslamis, universiteye kadar en iyi Ingiliz okullarinda egitim alarak sirasiyla Isvicre, Roma ve Londra'da okuyup yasadiktan sonra New York'a tasinmis son derece basarili ve deneyimli bir is adamidir. Ve belki de tum bu deneyimleri sayesinde yillar icinde kendini begenmek yerine daha da uysallasmis, seker gibi bir insan haline gelmistir. Bu mutevazi tavrina bir de Hintli kokenlerinden gelen hayati tiye alan rahat halleri eklenince ortaya sakalasmayi seven, calisanlariyla iliskisini resmiyet uzerine degil de daha cok saygi cercevesinde arkadaslik uzerine kurmayi tercih eden bir patron cikmistir.

Bu durum her ne kadar Turkiye'de gecirdigi yillar boyunca hiyerarsiye ve sorgusuz sualsiz her turlu otoriteye saygi duymak gibi bir onceki yuzyildan kalma tavirlara alismis olan Derin'e basta cok sasirtici gelmis olsa da, artik yeni kosullara adapte olmus ve hatta kendini boylesi bir profesyonel ortamda cok daha rahat hissettigini kesfetmistir.  Dolayisiyla patronuna yaptigi bu sakanin herhangi bir sikintiya sebebiyet vermeyeceginin farkindadir. Kaldi ki artik konunun kendisinin isten atilmasi olmadigini da iyice ozumseyen Derin son 1 yildir birlikte calismaktan zevk aldigi bu adamin artik patronu degil de sadece arkadasi olabilecegini dusunmekten de keyif almaya baslamistir bile.

"Haha siz degil misiniz burda bana atom karinca diyen! Ben yerimde durur muyum ya?"

"Pek ihtimal vermiyorum ama isi birakmaya sebep olarak evleniyorum deyince ben de tipik dogu kulturu etkisini gostermis heralde dedim".

"Iyi de tipik dogu kulturum agir basmis olsa ben calisir karimi evde oturturum di mi ama!?"

"E iste o tersi durum da New York kulturunun konuya mudahale etmis hali."

"....Derin evde oturmayacagim anlastik?"

"Size guvenim sonsuz! Peki bir saniye, isi birakmak niye o zaman?"

"New York'tan tasiniyorum cunku!"

"NEREYE??"

"Tahmin etmek icin 3 hakkin var desem?"

"BREZILYA DERIM!"

"Aynen oyle!"

"Offf ama bu bana yapilacak sey mi Sali Sali??"

"Sali olmasinin ne ilgisi var konuyla?"

"O cok uzun hikaye simdi anlatamam ama Salilari sevmem."

"Peki. Immmm her neyseeee; sakin kimseye soyleme ama cok buyuk projelerim var Brezilya icin. Biliyorsun tam bir yatirim cenneti suan."

"Biliyorum 200 milyonluk nufusun sadece %10'undan azi gelir vergisi verdigi gibi yeni yapilan yatirimlara da merkez bankasi cok dusuk faizli krediler sagliyor. Tesviklerden bahsetmeye baslamayalim bile. Kaldi ki ailenizi orada kuracaksaniz..."

"Derin Derin!!! Nefes al! Biliyorum seviyorsun, her tatil firsatini orada degerlendirmeye bakiyorsun, piyasayi da cok siki takiptesin. Tum bunlarin farkindayim. Tam da bu yuzden bu teklif icin senden daha iyi birini dusunemezdim."

"Suphesiz! Ne teklifi!?"

"Beraber Brezilya'nin ilk super luks butik otelini kurma teklifi tabiki!"

Bu cumleyi takiben Derin'in sinir tanimayan hayalkurma gucu onu o odadan cikarmis, coktan insa edip, acmis ve isletmeye baslamis oldugu luks otelinin icindeki mekanda, camiadan unlu simalarin katilim gosterdigi partiye goturmustur. Kendini uluslararasi yazar ve gazetecilerden meydana gelen samimi bir sohbet ortaminda cinsel ozgurlugun sinema uzerindeki etkileri ya da mesela yapay zekanin ne zaman gunluk hayatta bir fiil kullanilabilecegi gibi ilginc konulari tartisirken bulmustur.

Patronunun arada anlattigi finansal bir takim detaylari uzulerek de olsa kacirmis olan Derin, "Bu tarz konularda cok yetenekli oldugunu da biliyorum, bu dugunu organize etmede bana yardimci olur musun?" cumlesini duymasi uzerine New York'ta oturmakta oldugu odaya geri doner.

"Hangi dugunu?"

"Off Derin!!! Sabahtan beri ne anlatiyorum ben sana!! Benim Hint dugunum. Sen organize eder misin?? Merak etme butcemiz sinirsiz. Ne istiyorsan onu yap! Yeter ki gorkemli olsun. Bir de mustakbel esim de benim gibi Hindistan'dan ama Hawaii'yi cok seviyor. Dugunu orada yapmak istiyoruz."

Her ne kadar paraya pula onem vermese de, bu sehirde kira odeyebilmek ve sehrin insana sundugu tum firsatlari somururcesine kullanabilmek icin esek degil mamut yukuyle para kazanmasi gerektigini kesfetmesi uzerine finansa yonelen Derin onceleri New York'ta bu tarz dugun dernek organizasyonu isleriyle ugrasmistir. 

Suan her ne kadar sabahki Karayipler ruyasindan coktan uyanmis olduguna emin olsa da yine de nefes almaya devam edebilmek ve duymakta oldugu cumleleri kendi icinde bulundugu gerceklige oturtabilmek icin bahsedilen konulari kafasinda ogelerine ayirmasi gerekmektedir.

Oncelikle eger kabul ederse cok yakinda dunyada en cok merak ettigi ulkelerin basinda gelen Brezilya'ya tasinmasi istenmis ve orada yillarca hayalini kurdugu tarzda luks bir butik otel yatiriminda gorev almasi teklif edilmistir. 

Tabi once sinirsiz butceli, bir haftalik, dillere destan bir Hint dugunu organize etmesi gerekmektedir.

Hawaii'de.


Derin kafasinda tum ogeleri ayri ayri degerlenmis, her birini olcmus bicmistir. Sira sohbetin bir sonraki asamasi olan tepki vermeye gelince ise her zamanki basarisindan asla odun vermeyerek en mukemmel cevabi vermistir elbette.

"O zaman, bugun sunacagimiz proje iptal oldu, oyle mi?"


~~~